Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата. Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия енергиен преход и на региона.“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ експертът Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията. 

Целият енергиен сектор и индустрията се променят с много голяма скорост и ако на тази промяна не се реагира с политическа и индустриална промяна, тогава целият регион ще изтлее, подчерта Юлиан Попов. В този ситуация той открои значимостта на местните власти като инициатор на регионалните стратегически проекти.

„Първото, което трябва да се направи, е откровен разговор в какво състояние се намира секторът в България, в Европа и по света. После в какво състояние се намират пазарите. Много често казваме – някой да ни казва да затворим въглищната индустрия. Никой не ни казва въглищната индустрия. Тя се намира в пазарна ситуация, в която издържа едва-едва и все по-трудно. Това са пазарни механизми в отворен европейски енергиен пазар.“

Трябва да се проучи потенциалът за енергийни и неенергийни индустриални инвестиции в региона, който е огромен, но не може да се реализира без консенсус, посочи Попов. По думите му енергийните дружества имат енергия за промяна, но засега е проблематично, че те не поемат инициативата. „И, разбира се, всичко това трябва да бъде подкрепено от централната власт, която сякаш гледа да не си навлича още една беля на главата.“

Енергийната стратегия получи вече предостатъчно критики от всички възможни посоки. Това е стратегия, която не е съобразена с развитието на технологиите и пазара, смята Юлиан Попов. Той прогнозира, че „по всяка вероятност тя ще бъде пренаписана“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна