Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ултравиолетова лампа убива бактерии

Великотърновски техници са регистрирали устройството в Патентното ведомство и чакат клинично изпитване

Петко Ганчев
Снимка: Здравка Маслянкова

Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков от Велико Търново са регистрирали в Патентното ведомство устройство под името „Индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии.

„Патентът е за полезен модел. Изделието е вид гермицидна лампа с 254 нанометра дължина на вълната. Безконтактно този вид бактерицидна лампа се захранва от бобина. Тази система с ултравиолетова светлина може да се използва в борбата срещу коронавируса“, обясни за БНР единият от изобретателите Петко Ганчев: 

„Вземаме малка гермицидна лампа. Същите се използват и за проверка на фалшиви пари. Махат се двата електрода и се ползва бобина „Тесла“ поради това че, за да накараме лампата да свети, трябва да има голямата напрегнатост на електромагнитното поле, защото лампата свети с 220 волта. Не може да ползваме това напрежение, защото 9 волта батерийка в устата щипе, а какво остава другото, ще ни убие токът преди да се излекуваме. Захапва се като термометър и се получава облъчването, което е от бобината до 700 килохерца. Лампата започва да свети в устната кухина“.
  Здравка Маслянкова

По думите на електротехника Петко Ганчев устройството може да бъде ефективно между 7 и 10 дни след заразяване с различни вируси и бактерии, както и да предпазва от заразяване в същия срок след превантивна употреба

„Човек диша, около ултравиолетовата светлина се отделя и малко количество озон, което слиза и към белите дробове. Самата светлина слиза малко до под носоглътката. От клинични изпитания, които са проведени за вируси А, В, С, за стафилококи и стрептококи, хората казват, че това е около 70 джаула на квадратен метър, за около две минути убива всички вируси и бактерии на 90,9 %. Това са около 250 вата чист ултравиолет. Лампите са с коефициент на полезно действие около 30-33 %, означава, че с лампата имаме 750 вата на квадратен метър. Преизчислено това нещо към гърлото се получава лечение около 7 минути“.   

Честотата, с която работи ултравиолетовата лампа на великотърновските изобретатели, е до 700 килохерца, която е безопасна за човешкото тяло. Апаратура с подобна честота се използва при козметични процедури, в рехабилитационни и възстановителни манипулации. Ефектът на гермицидните лампи е бил изследван още от преди 50 години, оттогава те се ползват за дезинфекция на помещения и инструменти срещу бактерии и вируси и при дейности, изискващи висока степен на стерилност, припомни Петко Ганчев, като заяви, че е изпробвал на себе си изобретението: 

„Ти го лапаш като термометър, но по никакъв начин ток няма в тялото ти. Това нещо свети в цялата сфера и убива всичко, което е. Поради това, че се убиват и полезните бактерии, човек не се храни половин час, не пие вода, и след това се хапва плод, за да може човек да си възстанови полезните бактерии“.   

Изобретението „Индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии“ не е минало клинични изпитания за Covid-19 и великотърновските изобретатели търсят контакти със световни лаборатории за това: 

На нас ни искат клинични изпитания. Ние търсим начин, за да го направим в чужбина. За да направим такива клинични изпитания трябва лаборатория S4, като в Ухан, те са 27 в света. Такова клинично изпитание е много скъпо – между 8 и 10 милиона долара.

Група японски професори в лаборатория в Япония заедно с американци са направили клинични изпитания на ултравиолет върху Covid. Просто търсим контакт с тях, за да може да се организира производство чрез определен ултравиолет с определена дължина на вълната това нещо убива коронавируса“, казва още Петко Ганчев.

Чуйте и звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна