Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият премиер на Косово Агим Чеку беше изслушан от Съда в Хага като заподозрян

| обновено на 28.09.20 в 22:47
Агим Чеку

Бившият командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) и бивш министър-председател на страната Агим Чеку бе изслушан днес в Специалния съд за военните престъпления на АОК в Хага, предаде "Танюг".

Това потвърди адвокатът на Чеку Артан Керкини, който обаче отказа да съобщи подробности за изслушването.

По-рано самият Чеку каза, че е призован в съда като заподозрян.

Не е известно за какви престъпления конкретно го е разпитвал съдът.

Агим Чеку досега е бил арестуван три пъти по международна заповед за арест, издадена от Сърбия по обвинения за военни престъпления - в България, Словения и Унгария. Освен това един път е бил изгонен от Колумбия. Нито веднъж обаче не е бил екстрадиран в Сърбия.

През май 1999 г. Чеку е избран за началник на щаба на АОК. След края на конфликта в Косово е премиер на страната от 2006 до 2008 г.

В Специалния съд за военните престъпления на бившата Армия за освобождение на Косово днес се проведе първото заседание по първия процес срещу един от командващите тази партизанска формация от времето на войната на косовските албанци за независимост от Сърбия в края на миналия век.

Салих Мустафа беше арестуван миналата седмица в Прищина и транспортиран в ареста в Хага. Обвиненията срещу него са за незаконно задържане, жестоко отношение, измъчване на най-малко шестима цивилни и на убийството на един от тях. Пострадалите и жертвата били смятани за шпиони на Белград или били наказвани за отказ да съдействат на Армията за освобождение на Косово.

48-годишният Местафа отказа да пледира виновен или невинен, преди да се е консултирал с адвокат.

Тази вечер съдът в Хага обяви, че утре пред правосъдието ще се изправи и друг бивш високопоставен косовски партизанин. Насим Харадинай е заместник-председател на организацията на ветераните от войната. Той беше арестуван във връзка с изтичането на съдебни документи със самоличността на свидетели по водените разследвания. И ще бъде съден за опит да спре даването на показания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна