Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени

Румен Томов

Правомощията на кмета на Благоевград Румен Томов не са прекратени. Това потвърди той пред Радио Благоевград, след решението на  Конституционния съд, които отхвърли искането за обявяване на текстове от Закона за местното самоуправление и местната администрация като противоконституционни.

След като беше избран за кмет на Благоевград Румен Томов не е прекратил търговската си дейност и заличил фирмата си до 30 дни след провеждането на избори, както предвижда Законът.

Повече от 9 месеца казусът е обект на съдебни дела, след като Общинската избирателна комисия постанови правомощията му да бъдат прекратени.

Въпросът ще бъде решен окончателно от Върховния административен съд след възобновяване на делото. Нарушил ли е или не закона Томов коментира така:

„Конституционният съд казва в своите мотиви, че няма краен срок за завършване на процедурите, има срок да се предприемат действия по заличаването на фирми и прехвърлянето им. Некоректната съдебна практика не е основание за обявяване на нормата в закона за противоконституционна. Съдебната практика, която е наложена в годините от различни съдебни инстанции е неправилна. Съдът няма право на това основание да прекратява правомощия, тъй като се накърняват гражданските права на десетки хиляди гласоподаватели“, коментира Томов.

След приключване на делото във Върховния административен съд по казуса Румен Томов, ще стане ясно дали в Благоевград ще има нови избори за кмет.

Чуйте в звуковия файл репортажа на София Златанова:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна