Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размисли за политиката в село Изгрев, община Суворово

Точене на баница в село Изгрев
Снимка: личен архив

Все повече млади семейства купуват къщи в село Изгрев, община Суворово, Варненско. Не само заради красивата природа, най-старата църква в региона и чистия въздух -  хората са богатството на селото. Повечето от тях имат и домове във Варна, но почти са ги изоставили, защото работят в морската столица, но бързат да се върнат тук заради прекрасните взаимоотношения между стари и млади, хора с различни възгледи за живота и политиката, но обединени от една кауза - да пазят народните традиции и да правят всичко около себе си по-красиво и чисто.

Село Изгрев                                                Снимка: личен архив

Село Изгрев стана домакин на своеобразен курс по точене на листа за баница - за новите и по-млади заселници в Изгрев. Те се събраха в къща с табела "Райски кът" на неуморимата Савка Атанасова, двигател не само на читалището, но и на много нови идеи.

"Райски кът", защото съм го направила така, както на мен да ми е приятно, удобно и да се чувствам наистина на райско място. Озеленила съм го, оцветила съм го мястото, засели сме си плодни дръвчета", разказа пред "Хоризонт" Савка Атанасова.

Промените в София не се отразяват на живота в село Изгрев. Там няма детска градина, няма и училище.

"Грижата от страна на държавата към селата трябва да е много по-голяма, социалната политика трябва да е няколко нива нагоре, отколкото е в момента", смята Атанасова.

Село Изгрев                                               Снимка: личен архив

Единственият мъж, осмелил се да пристигне с точилка в ръка, за да се научи да точи листа за баница, е 39-годишният Деян Геневски.

"Преди много години аз също съм се занимавал с политика, но аз съм влязъл с една вяра, че мога да променя нещо, бях в една от най-старите български партии. В момента, в който видях неща, които не ми харесват и се разминават с моята философия, аз се отвратих и напуснах партията".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!