Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Covid-19 промени най-зрелищното политическо шоу в САЩ

Подготовка за дебата в Кливлънд, Охайо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Америка е в очакване на първия президентски дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън като никой друг заради коронавируса“, каза в предаването „Преди всички“ Мичъл Маккини - професор по комуникация и директор на Института за политическа комуникация към Университета Мисури.
Предизборната битка в Съединените щати от тази нощ влиза в решителната финална права преди вота на 3 ноември. За първи път Доналд Тръмп и Джо Байдън ще се изправят един срещу друг .

Мястото на първия президентски дебат е Кливлънд, Охайо. Модератор е Крис Уолъс от "Фокс нюз". Дебатът е 90 минути, 6 сегмента с 6 въпроса, по 15 минути за всеки. Темите са - политическият опит на Тръмп и Байдън, Върховният съд, пандемията, антирасистки протести, честност на изборите, икономика. И двамата кандидати ще имат по две минути да отговарят.

„Публиката в залата ще бъде по-малобройна. Обикновено има 1000 и повече зрители на живо, но сега ще допуснат около 100 души. Традиционният момент, в който кандидатите излизат на сцената и се здрависват, сега няма да го има. Гражданите също ще са на дистанция“, каза още Мичъл Маккини:

„Нямам търпение да видя как всички предпазни мерки заради Covid-19 ще променят динамиката на дебата“

Три ще бъдат общо президентските дебати между Тръмп и Байдън, но първият е най-важен и най-гледан.

Доналд Тръмп и Джо Байдън

„Традиционно американците обичат да застават пред телевизора в нощта на дебата - най-зрелищното политическо шоу“ обясни още професор Маккини.

Кандидатът, който обикновено прекарва 90 минути в говорене за статистика, цифри, факти, той е и считан за губещият. Зрителите не търсят факти и цифри.

Въпреки че може много да се научи за позициите, въпреки че има реална дискусия, избирателите научават най-много за характера на кандидатите или за техния имидж - как реагират един на друг, как отговарят на атаки“.

„Самият президент каза, че последната седмица не се подготвя, нещо което традиционно кандидатите правят. Така, че според мен ще видим типичния Доналд Тръмп, този, който видяхме в ежедневните брифинги за коронавирус -  с атаки, дразнене на противника“, поясни още професор Маккини.
„За разлика от Тръмп Джо Байдън спазва традицията и се подготвя съсредоточено. Но не пропуска и да обстрелва опонента си.

Той не знае как да дебатира с фактите, но той не е толкова умен, не знае много за външна политика, не знае много и за вътрешна политика.

Всъщност цялото внимание ще бъде върху Джо Байдън и напрежението ще е най-голямо за него“, посочи Маккини.

„Най-тежко ще бъде за Джо Байдън - може да се каже, че това ще е неговият дебат. Президентът наложи очаквания, че Джо Байдън няма да се представи добре, после Тръмп направи нещо типично за него и каза, че дори Байдън да се представи добре, то това означава, че е взел лекарства. Така целият фокус и вниманието ще е върху Джо Байдън. Залогът е голям - ако той се препъне, не може да си спомни нещо - това само ще подхрани още повече атаките на Тръмп“

Според изследване на Pew Research Center около 10 процента от американските избиратели се влияят за своя вот от президентските дебати.

Но дебатите са показали, че могат да достигнат този много малък отрязък от хора, които все още не са решили за кой да дадат своя вот - именно тези 3-4% вземат своето решение след като гледат телевизионния сблъсък.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени