Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подновяват се преговорите за търговските отношения Великобритания-ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Брюксел днес се подновяват преговорите за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит. Въпреки липсата на напредък и двете страни все още не са загубили надежда за сделка.

Преговорите са в задънена улица по много ключови въпроси като риболова, честната конкуренция и решаването на споровете, а нещата се влошиха още повече след като британското правителство излезе с проектозакон, който може да подкопае устоите на вече подписаната „сделка по развода“, особено в частта за ирландската граница.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви след среща с британския вицепремиер Майкъл Гоув, че британските позиции продължават да са неприемливи за Брюксел.

Европейците смятат, че в сегашния му вид проектозаконът е сериозно нарушение на Споразумението за Брекзит и на международните норми.

Майкъл Гоув обаче каза, че Лондон иска Споразумението за Брекзит да бъде приложено напълно, но клаузите в проектозакона, които позволяват промени в него ще останат, защото са необходими като застрахователна полица, че Северна Ирландия няма да бъде откъсната от Обединеното кралство.

Търговските преговори иначе продължават днес с пълна сила до петък сутринта, като в тях ще бъдат включени енергийните връзки и транспорта. Очаква се да бъде одобрено провеждане на още преговори преди съмита на ЕС в средата на октомври.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна