Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От фал до триумф - българския спорт във фотоархива на Бончук Андонов

4
Снимка: Личен архив

Човекът, който носи във фотоапарата си спортната история на България, Бончук Андонов гостува в рубриката "Главен герой". Негови снимки са украсявали страниците на почти всички печатни издания в България. Той е навсякъде, където има метри, точки, хронометри, топка...

Поводът за гостуването му е излизането на книгата "България на Олимп" - издание, събрало за първи път историите на всички 48 олимпийски шампиони на страната.

„България на Олимп“ открехва завесата на живота и успехите на героите, но не само на шампионите. С фотосвидетелства, с визитки и с пътя им до медалите са представени всички 289 български призьори от олимпийските игри. Паметни моменти, запечатани с любов и уважение от хората зад камерата.

"България дълго време не е имала официален фотограф по време на олимпиадите. Доколкото имаме фотосвидетелства от паметни мигове, те са създадени и благодарение на личните усилия на фотографи, които са пътували полу-командировани и на собствени разноски по спортни състезания.

Професията и присъствието на фотографите е била пренебрегвана. Полагани са усилия в делегацията да бъдат включени приятелки и съпруги, но не и спортен фотограф" - разказва Андонов.

Чуйте историята му, която се развива паралелно с историята на спортната фотография у нас. С времето техническите средства и медиите се променят, неизменна остава любовта на Андонов към спорта.

Лентата му е уловила не само триумф и победи, но и паралелните сюжети, които съпътстват пътя към успеха.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна