Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Могат да се повишат социалните разходи за преодоляване на кризата

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова

Министерството на финансите се готви да разхлаби фискалните правила, които въведе след кризата от 2008 година. Целта е разходите да са под контрол. Поводът за предложените промени е икономическият шок от наложените ограничения заради разпространението на коронавируса.

"Резонно е да се внесе това предложение, защото се намираме в една безпрецедентна ситуация на криза - социална и икономическа, породена от здравния проблем Covid-19 и допълнена от икономически и финансови проблеми, както глобално, така и в България", каза в предаването "12+3" финансистът Румен Гълъбинов.

"България може да повиши своите социални разходи за преодоляване на кризата, като дори би могло да поемем един по-голям бюджетен дефицит", посочи той.

За взетия дълг от 2,5 милиарда евро финансистът коментира, че страната би следвало да има достатъчно средства в момента:

"Сега по-важният въпрос е да помислим как най-целесъобразно да ги вкараме в икономиката, т.е. как тези пари да ни послужат за преодоляване на последиците от кризата с коронавируса".

Икономистът предложи мярката 60/40 да продължи до края на годината.

"Вероятно има резон да се твърди, че в предизборните месеци ще се увеличат по-щедро плащанията. В същото време самата ситуация на кризата изисква да има такива плащания от страна на държавата, но за конкретни мерки с доказан резултат", допълни Румен Гълъбинов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна