Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Винер: Провеждането на европейското е самоубийствена стъпка

Руският ансамбъл все пак ще участва в Световната купа по художествена гимнастика „Sofia World Cup“

Руският национален отбор по художествена гимнастика няма да промени решението си и няма да участва на Европейското първенство през ноември в Киев, въпреки факта, че Европейската гимнастика официално потвърди намеренията си да проведе този турнир. Това съобщи пред ТАСС президентът на руската федерация по художествена гимнастика и старши треньор на националния отбор Ирина Винер-Усманова.

Първоначално европейското първенство в Киев трябваше да се състои от 21 май до 24 май, но турнирът беше отложен заради пандемията от коронавирус за края на ноември. През август стана ясно, че в края на септември ще бъде взето решение за възможността тези състезания да се проведат в украинската столица в края на есента.

В същото време Винер-Усманова обяви, че руският национален отбор не планира да отиде на този турнир. Вчера Европейската гимнастика обяви, че Европейското първенство ще се проведе в Киев, но няма да бъде квалификация за Олимпийските игри през 2021 година в Токио.

"При никакви обстоятелства няма да отидем на този турнир, независимо дали е квалификационен или не. В такъв момент няма да рискуваме здравето на децата си, няма нужда от трансфери на няколко летища. Мисля, че тези състезания така или иначе ще бъдат отменени по-късно", каза Винер-Усманова.

"Днес решихме, че състезанието няма да бъде квалификационно и ще се проведе без зрители. А утре те може да бъдат отменени изобщо, тъй като нивото на епидемиологична опасност се е увеличило във всички страни. При такива условия летете до Киев с прекачване, а след това се състезавайте в зала. Смятам, че това е самоубийствена стъпка", добави Винер-Усманова.

Онлайн турнирът по художествена гимнастика, планиран за 28 октомври, може да стане много силен по отношение на състава на участниците, който вероятно ще включва отбори от България и Израел, сподели Ирина Винер-Усманова.

На 28 юни се проведе първият международен онлайн турнир по художествена гимнастика с участието на водещи спортисти от четири държави. Представители на Русия, Израел, Узбекистан и Киргизстан взеха участие в състезанията, инициирани от руската централа. Вторият турнир е насрочен за 28 октомври.

"Както разбирате, националните отбори ще бъдат в своите страни по време на състезанието. Тези, които могат да осигурят излъчване на живо, ще участват в турнира", каза Винер-Усманова.

На въпрос дали националните отбори на България, Израел и Узбекистан ще вземат участие в турнира, Винер-Усманова отговори:

"Мисля, че ще участват много държави. Все още не мога да посоча точния брой национални отбори, но всички те преди това бяха потвърдили участието си. Напълно ясно ще бъде, когато дойде крайният срок".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна