Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Безлов: Няма особени промени по отношение на употребата на кокаин в България

Тихомир Безлов
Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Кокаинът е по-достъпен в Европа от когато и да било, конфискуваните пратки са достигнали рекордните равнища през 2018 година. Това се казва в публикувания годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. В анализа се посочва, че през последните 10 години се подобрява чистотата на кокаина, а продажната цена на дребно остава стабилна. Данните показват, че се увеличава и производството на синтетични наркотици. Европол също посочи, че незаконната търговия с наркотици се е засилила в условията на пандемия.

"Интересното за Европа е, че освен тези рекордни залавяния от 180 тона, за които възниква въпросът - защо толкова бързо нарастват спрямо последните 2 години, при положение, че в САЩ намалява. Освен че очевидно има подобряване на методите за разкриване, очевидно има и ръст на потреблението на кокаин в Европа", каза Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията.

Анализ на Центъра за изследване на демокрацията за 2019 показва, че няма особени промени по отношение на употребата на кокаин в България.

"Това е един доста скъп наркотик, ограничен брой хора си позволяват да го купуват и има някаква тенденция за повишаване на употребата, но все още той е доста далеч от масовата употреба както при марихуаната и канабиса", допълни Тихомир Безлов.

При амфетамините и метамфетамините има през последните години значителна употреба, за съжаление не е фокусирано вниманието, че това е основният риск за България, подчерта експертът.

"Пак не бихме казали, че е много висок процентът, риск е, но не е сравним с това, което беше с хероина".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!