Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лазар Голев: Събарянето на детската болница ще струва 50 млн. лева

„Ако се започне събаряне на сградата на строежа на детската болница в карето на Александровска болница, ще трябва да се направи нова обществена поръчка“, това съобщи пред БНР инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект на строежа на сградата за Научен институт по педиатрия от 1989 година.
     

Инж. Голев заяви, че е изпратил писмо до министър-председателя и до министъра на здравеопазването за опасенията как ще се случи разрушаването на съществуващите сгради, без да се иска допълнително финансиране и удължаване на сроковете за строителство по сегашната обществена поръчка, след като това стана ясно на обществено обсъждане за съдбата на детската болница на 14 септември тази година.

„При събарянето на сградата ще се извадят около 20 хиляди кубика бетон и 1200 тона стомана. Събарянето ще струва поне 50 милиона лева. За това ще се загубят около 4 години – една година и половина за събаряне на съществуващата сграда и след това 2 години и половина да се изгради нова болница“. Това заяви още конструкторът.

„Ако се започне събаряне, трябва да се обяви нова обществена поръчка. Защото първата поръчка беше да се ползва тази сграда, която е изградена, а сега сменяйки намеренията, без никакви основания, строителят заявява, че щял да събори сградата и да я построи наново и изцяло за същото време и за същите пари?

Тук има нещо нередно“, категоричен е инж. Голев.

„Или парите, за които той е сключил договора, са двойно повече, или времето, което е поискал, също е двойно повече“.

БГНЕС

Инж. Голев изтъкна още, че без да има официална информация, смята, че Главболгарстрой няма никакво намерение да разруши всички съществуващи блокове до основи:

„Тяхното намерение е да отстранят последните четири етажа/стационара/ и да надстроят със същата конструкция. Целта им е да удовлетворят частично исканията на протестиращите, да отстранят конструктора и архитекта на сегашното проектно решение, така цената и сроковете се вместват в подписания договор за строителство. Но те ще вдигнат после същите блокове, защото етажността не може да се промени заради противопожарните изисквания…“

"Ако това стане, ще е нужно ново проектно решение"- това каза още Голев.

Това съмнение инж. Голев е описал в писмото до министъра на здравеопазването, с което БНР разполага.

Снимка:Гергана Хрисчева

„Тогава обаче се променя проектното решение по договора, за което сегашният екип има авторски права, тоест аз мога да заведа дело. Освен това съответните органи в държавата трябва да напишат становище, че тези етажи или сграда са негодни и опасни, за да се даде разрешение за бутане“. Това коментира още конструкторът.

„Ако тези 4 етажа бяха негодни, че са опасни, аз нямам нищо против да ги бутнем. Но това не е вярно. Значи, ако ги бутнат – ще ползват съществуваща конструкция – значи тя е добра, но целият процес по отстраняването ще наруши монолитността, а тези горните етажи са в отлично състояние и няма причина да се махат.Което важи и за цялата сграда."

Още по темата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020