Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Могилица повече от 20 години се борят да възстановят гори на кооперацията

Снимка: БГНЕС

Жители на родопското село Могилица готвят пореден протест, защото повече от 20 години се борят, за да възстановят над 34 хиляди декара гори на кооперацията. Родопчани настояват за законодателни промени, които да им позволят да върнат собствеността си.

Преди дни жители на смолянското село Могилица излязоха на мирен протест пред кметството, за да изразят недоволството, че над 20 години държавата отказва да възстанови горите, собственост на Потребителна кооперация "Новак", каза Захари Шумков.

"Близо 20 години се занимават хората, за да върнат горите, събират документи, в началото е имало много малко документи, но вече са събрани доста, които доказват, че тези гори са били на хората. Имало е дъскорезница, която  е била в района на Манолев връх и се надяваме да ни чуят".

Мехмедалин Бомбалов е член на УС на ПК "Новак" в селото. Превърнал е решението на проблема в своя кауза. Протестът е след отговор на тяхно писмо от Министерството на земеделието.

"Протестираме, за да докажем, че ни има, че сме живи, че сме български граждани. И си искаме горите, всеки се ползва с правото на Конституцията".

За собствеността на повече от 34 хиляди декара гори нямат официални документи. Затова хората настояват за законодателни промени.

"Моят баща също е работил в кооперацията, в горската трудовопроизводителна кооперация и е бил приемчик и горите, които сме имали нашата фамилия, са внесени в кооперацията. Явно тогава не са дадени документи, когато са купувани горите и нямаме никакви документи, с които да докажем и сега не ни ги връщат горите“, обясни Слав Башов.

Жителите на селото остават в протестна готовност и обмислят по-нататъшните си действия, допълни Мехмедалин Бомбалов.

"Готвим протести, ние на първия протест искахме оставката на министъра на земеделието Десислава Танева".

Между 900 хиляди и 1 милион лева на година са пропуснатите ползи, изчисли Бомбалов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна