Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Европа не може да приеме двуполюсен свят, доминиран от САЩ и Китай

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европа не може да приеме двуполюсен модел, в който водещи са САЩ и Китай, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС.

"Длъжни сме да действаме заедно, мирно, но в същото време и решително, защото не можем да приемем в света да има два главни полюса - САЩ и Китай", даде да се разбере Макрон в реч пред студенти във Вилнюския университет. Френският президент подчерта, че Европа има нужда от особено силно единство. "Ако не сме единни, ще ни се наложи да избираме между САЩ и Китай, между инвестициите на едните или на другите", предупреди той.

Според Макрон Европа има нужда от план за действие в тази насока. "Трябва да разработим обща стратегия, предвиждаща суверенитет на Европа, за да не зависим нито от Китай, нито от САЩ, въпреки че САЩ са наш стратегически партньор", заяви той.

Френският президент изрази убеждението си, че Европа може и трябва да стане трети център на силата, който да гарантира глобалната сигурност. "Длъжни сме да се движим към създаването на трети полюс, това е нашата отговорност за мира на планетата", подчерта той. Макрон посочи, че "двуполюсният модел ще предизвика напрежение. При наличието на трети център на силата, какъвто ще стане Европа със своите ценности, всичко ще върви добре".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!