Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Армения и Азербайджан отрекоха възможност за диалог

| обновено на 29.09.20 в 21:16
Снимка: архив

Малко след като днес Турция предложи дипломатическа и военна помощ на Азербайджан, Ереван съобщи за свален арменски военен самолет Су-25 над своя територия от турски изтребител Ф-16, потеглил от Азербейджан.

Министерството на отбраната на Армения уточни, че пилотът на сваления самолет е загинал и подчерта, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения.

От Министерството на отбраната в Баку и Анкара отрекоха информацията.

Военните действия между Армения и Азербайджан взеха нови жертви. И двете страни съобщават за тежки загуби в боевете за Нагорни Карабах, които продължават трети ден.

Ожесточени боеве се водят за Нагорни Карабах, съобщават военните от двете страни. Настроението в двете столици отразяват анкети с жители на Ереван и Баку.

“Не ме е страх от войната, защото армията ни е силна“.

“Искам отново да седнат на масата за преговори, единственото нещо, което искам, е мир, нищо друго“.

“Азербайджанската армия ще спечели тази война и ще си върнем земите, ще развеем нашето знаме над Карабах“.

“Откакто съм роден тлее конфликтът за Карабах. Надявам се, че ще бъде разрешен веднъж завинаги и няма да го прехвърлим на следващите поколения“, казват анкетираните.

Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание, след като световните лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Минската група, водена от Франция, Русия и САЩ, "предлага подходящ форум" за диалог.

Премиерът на Армения Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев почти по едно и също време отхвърлиха възможността за диалог помежду си за решаване на кризата около спорния район.  
Има опасност Русия и Турция да се намесят в конфликта между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах" и потвърди подкрепата си за Азербайджан.

Това пък предизвика говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да призове Турция да направи всичко възможно за прекратяване на огъня.

Армения заяви, че разчита на помощта на Русия в случай на ескалация, стана ясно от интервю на арменския посланик в Москва пред Интерфакс.

Основната причина за напрежението е растящото недоволство на Азербайджан от липсващо международно признато решение на конфликта, смятат политически наблюдатели в района. Както и от действията на Армения, която строи пътища към Нагорни Карабах, където заселва арменски сирийци и ливанци

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени