Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джонсън обеща радикални промени в образователната система на Англия

Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън обеща радикални промени в образователната система в Англия в опит да се насърчи засегнатата от Covid-19 икономика.

Плановете предвиждат хората да получат необходимите умения, които се ценят от работодателите и възможност да бъдат обучени във време и място, които са подходящи за тях.

Британският премиер каза, че „пандемията е ускорила невероятно промените в света на трудовата заетост и е направила болезнено очевидни пропуските в подготовката“.

Джонсън допълни, че промяна във  финансирането може да сложи край на „фалшивата разлика“ между академичното и практическото обучение.

В реч в университета в Екзитър премиерът обяви, че на всички пълнолетни в Англия без дипломи за средно образование или еквивалетната квалификация ще бъдат предложен платени от държавата курсове в колежи.

Финансирането на тези курсове ще започне от следващия април.

Джонсън допълни, че правителството не може да спаси всяко работно място, застрашено от вируса, но иска да подготви хората да си намерят нова работа.

Изявлението на Джонсън идва в момент на голяма загриженост около растящата безработица.

Лейбъристите заявиха, че плановете няма да помогнат да се промени ситуацията след десетилетия на съкращения в образованието и че недостиг от работници има в много сфери, за да се чака април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна