Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за Брекзит навлязоха в заключителната си фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за Брекзит навлязоха в заключителната си фаза. Малко повече от две седмици обаче остават до срещата на високо равнище на ЕС, на която се гледа като на краен срок да бъде постигната търговска сделка.

Деветият заключителен кръг от преговори стартира в Брюксел, като остават големи разногласия в области като риболова, държавните субсидии и правата на гражданите.

Преговорите обаче бяха допълнително помрачени от плановете на британското правителство да приемат закон, който ще позволи промени във вече подписаната „сделка по развода“ с ЕС, особено в частта за ирландската граница.

Вчера от Брюксел потвърдиха, че това е акт на нарушаване на международните норми и няма да се поколебаят да предприемат съдебни действия, но британската страна настоя, че мярката е необходима като застрахователна полица да не се откъсне Северна Ирландия от Обединеното кралство.

В крайна сметка търговските преговори продължиха днес, а това се приема като положителен знак, че максимални усилия все пак ще бъдат положени за постигане на сделка.

Някои британски издания, близки до правителството, дори обявиха, че това е победа за Лондон в преговорния процес, че ЕС първи е „трепнал“.

Фактът, че в този последен кръг бяха включени и последните теми като енергийните връзки и транспорта, говори че вероятно преговорите ще добият някаква по-завършена форма, независимо от крайния резултат.

Очакванията на Даунинг стрийт са неформалните дискусии да продължат и след петък, когато преговорите приключват.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени