Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на училища настояват да се увеличи броят на извинените отсъствия по медицински причини

Средно училище „Кузман Шапкарев" в Благоевград
Снимка: Фейсбук - Средно училище „Кузман Шапкарев" в Благоевград

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета настоява да се направят редакции в наредбите, така че родителите да се по-свободни и да спрат децата си от училище при наличие на съмнителни признаци за заболяване.

"Никой не е застрахован от това, но с това наше действие ние смятаме, че ще укрепим доверието и тази силна връзка - училище - родители, тъй като досега в Наредбата за приобщаващо образование и в Закона се регламентират случаите, в които ученикът може да отсъства", каза в предаването "Нещо повече" Лилия Стоянова, директор на 7-о средно училище "Кузман Шапкарев" в Благоевград.

Директорите на училища настояват да се увеличи броят на извинените отсъствия.

"Смятаме, че сегашните, залегнали в член 62 на Наредбата за приобщаващо образование до 3 дни отсъствие на ученик по медицински причини, биха могли да се увличат до 15 дни, след като карантинираният ученик може да има престой поне 14 дни в домашна обстановка. Ние смятаме, че родителите на деца в началните класове едва ли биха злоупотребили с такова оставане на детето вкъщи", допълни Лилия Стоянова.

Учениците в 7-о училище в Благоевград са се адаптирали много бързо към изискванията за безопасност заради разпространението на коронавируса, подчерта директорът.

"Най-добрата картина в момента можете да наблюдавате в двора, където има деца, които пеят, спортуват, рисуват. Това е една от мерките, които превантивно използваме - максимален брой от часовете да се осъществяват на открито".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени