Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общи мерки срещу Covid-19 в Германия

Ангела Меркел на лятната пресконференция в Берлин.
Снимка: БТА

Германският канцлер Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции се обединиха около общи правила за налагането на ограничения заради растящия брой заразени с Covid-19.

В райони с голям брой заразени могат да се събират до 50 души, решиха канцлерът и министър-председателите на провинциите.

Ограниченията влизат в сила при 35 нови случаи на 100 000 души население в продължение на седмица.

"Искаме да взимаме решенията на регионален принцип, в зависимост от броя заразени в отделните провинции, така че да не допуснем повторно затваряне на държавата. Искаме да запазим възможно най-голяма свобода както в обществения, така и в личния живот на хората. Но това означава да действаме бързо, когато броят на заразени бързо расте", заяви Меркел, която трябваше да приеме това компромисно решение заради протест от министър-председателите на източните провинции, където заразата не се разпространява интензивно.

Частните партита са основна причина за растящия брой заразени в Германия след вълната от завръщащи се от почивка, заяви канцлерът Меркел. Тя препоръча частните тържества, независимо дали вкъщи или в наети помещения, да се ограничават до 25 души.

Над 2000 са новите случаи в Германия само за денонощие.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!