Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТПК-тата в шивашката индустрия се преориентират към висококачествени защитни маски и обекла

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Трудово-производителните кооперации у нас, които са в шивашката индустрия, успешно се преориентират към пазара на висококачествени защитни маски и обекла. Остава обаче проблемът с тези, в които половината и повече работещи са хора с увреждания. Това заяви в Благоевград председателят на Съюза на ТПК Стилиян Баласопулов по повод 125 години от създаването на първата кооперация в България.  

Много от трудово-производителните кооперации са изживели истински шок в първите месеци на пандемията, тъй като основните договори за работа на ишлеме са били с чужди партньори. Дефицитът на защитни маски и обекла е отворил нова пазарна ниша и собствено производство за тях, каза Стилиян Баласопулов:

„Голяма част в момента произвеждат маски, защитни облекла. Опитаме се нови тъкани, нови модели. Разбира се, започваме сега ние да предлагаме на чуждите партньори. Искаме да разширим тази ниша с цялата гама защитни средства“.

ТПК продължават да бъдат основен работодател на хората с увреждания, припомни председателят на съюза и призна, че те продължават да съществуват на ръба, защото: 

„Все още държавата е длъжник за тези предприятия. Търсят се различни форми, но не е намерена ефективната формула, с която те да получат истинска подкрепа“

 Седем трудово-производителни кооперации  присъстват активно в икономическия профил на област Благоевград. Хората в тях настояват държавата да поеме изцяло заплащането на болничните на трудоустроените хора, както е било до 2008 година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени