Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за съдебната власт

| обновено на 30.09.20 в 12:49
Румен Радев
Снимка: БТА

Със 149 гласа „за“ депутатите отхвърлиха президентското вето върху Закона за съдебната власт.

Държавният глава върна Закона за ново обсъждане заради т.нар. „кариерен бонус“ за членове на Висшия съдебен съвет.

Крум Зарков заяви, че повечето становища, изпратени до КС, защитават тезата, че кариерните бонуси са противоконституционни:

“В областта на съдебната система и на съдебната власт това мнозинство се оказа абсолютно непригодно да направи промените, от които се нуждаем, за сметка на това направи серия такива, които допълнително подкопаха доверието на хората и към съдебната, и към законодателната власт“.

След отхвърленото вето промените окончателно дават правна възможност на членовете на ВСС след края на мандата все пак да могат да бъдат повишавани. Те могат да бъдат назначени на по-висока длъжност в органите на съдебната власт. От тази, която са заемали преди избирането им на членове за ВСС.

Президентът върна текстовете, които запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет след края на мандата им.

Върховният касационен съд атакува кариерните бонуси пред Конституционния съд с мотива, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт.

Според Румен Радев и новата редакция в Закона продължава да противоречи на конституционните принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

Миналата седмица депутатите от правната комисия отхвърлиха президентското вето и повторно подкрепиха кариерните бонуси на членовете на Висшия съдебен съвет.

Народното събрание ще разгледа и ратифициране на споразумението за принос между България и Европейската инвестиционна банка, то е свързано с паневропейския гаранционен фонд в отговор на Covid-19.

Средствата, които страната ни трябва да предостави на Фонда, са в размер на 51 млн. евро.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020