Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Държавата да подкрепя още повече отбранителната индустрия

| обновено на 30.09.20 в 16:32
Президентът Румен Радев откри в Пловдив 14-та специализирана международна изложба за отбранителна техника "Хемус - 2020".
Снимка: БТА

Държавата трябва да подкрепя още повече отбранителната  индустрия чрез облекчени условия за производство и стимулиране на реализацията на продуктите, заяви президентът Румен Радев  при откриването на изложбата за отбранителна техника „Хемус 2020“ в Пловдивския панаир.

В изложението участват 90 фирми от 18 държави от Европа, Северна и Южна Америка Африка и Азия.

Румен Радев подчерта, че очаква след дълги години на тежки финансови ограничения Министерството на отбраната да се обръща все повече към родната индустрия:

„И то не само за доставка на боеприпаси и въоръжение, а за внедряване на нови технологии и научни разработки“. 

Целта ни е в проектите за модернизация на българската армия, стартирали  преди няколко години, да се включват основно български фирми, каза от своя страна министърът на отбраната Крисимир Каракачанов:

„Убеден съм, че това е правилно и това ще бъде наша политика не само по времето на това правителство, но и по време на следващите български правителства“.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов изтъкна в приветствието си при откриването на форума, че българската отбранителна индустрия е важен елемент от икономиката на страната и  уточни, че изнесените стоки са на стойност над 1 милиард лева.

В днешния първи ден на изложбата ще се състои заседание на Индустриалния форум на тема - „Европейската програма за промишлено развитие в отбраната и Европейския фонд за отбрана и перспективите пред българската отбранителна индустрия“. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени