Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова: Същественият въпрос е ще донесат ли полза вендинг аптеките

Снимка: БГНЕС

"Законодателството може да претърпи промяна, но проблемът е дали тази промяна ще дойде в угода и лобизъм за определени конкретни компании, или защото обществото има нужда този сектор да предоставя определена услуга. И по-добре да бъде измислено как тя да бъде представена безопасно и легално, отколкото и в момента различни сайтове със сървъри в Кипър и къде ли не да продават лекарства онлайн и да ви ги доставят в кутийки от слушалки за телефон. Защото това се случва.“ Това каза пред БНР специалистът по медицинско право Мария Петрова в коментар по обрата, настъпил по темата с вендинг машините за лекарства. Фирмата, предложила да изпълни проекта за продажба на лекарства от машини, оттегли инвестиционното си намерение за 20 милиона лева, за да го съгласува със съсловните организации.

Когато е одобряван проектът, са били наложителни законодателни промени, за да може той да бъде реализиран, посочи адвокат Петрова.

Проектът, представен като виртуален фармацевтичен център, е звучал добре на технически език. Звучал е достатъчно иновативно, достатъчно полезно. Никой от оценяващите този проект не си е дал ясна сметка не толкова дали е целесъобразен и полезен за обществото, а как ще бъде реализиран в условията на българското законодателство.“

Конструктивният спор трябва да се води по линия на това има ли полза от т.нар. вендинг аптеки и ще донесе ли това позитив на обществото и „на тези милион и половина граждани, които нямат достъп до съответните лекарства“, коментира Петрова в предаването „Преди всички".

В сектора на здравеопазването и особено на фармацията през годините наблюдавахме силно застъпен лобизъм. Високите изисквания, които се поставяха под претекст, че това ще предпази обществото от злоупотреби, от фалшиви лекарства, от грешки кой какво отпуска, ако щете от антибиотична резистентност - никой не измери ефекта от тези строги процедури. В голяма част от аптеките в София работят студенти по медицина и фармация, което, въпреки образованието, което получават, не гарантира безопасност на крайния потребител...“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени