Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият съперник на Димитров е специалист на клей

Андрей Мартин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като отстрани Грегоар Барер, Григор Димитров си уреди двубой във втория кръг на „Ролан Гарос“ срещу словака Андрей Мартин. Срещата в Париж трябва да се състои в четвъртък, ако времето позволи.

Двамата тенисисти не са играли до момента, въпреки че са близки като възраст – Димитров е на 29 години, а Мартин навърши 31 на 20 септември.

Словакът е 102-и в световната ранглиста, където Григор е №20, което би трябвало да означава лесен успех на българина, но най-големите успехи на Мартин са точно на червени кортове. Този сезон той стигна полуфинал на турнира в Кордоба (Аржентина) през февруари, след като отстъпи в три сета на чилиеца Криситан Гарин.

А през 2016 година единственият финал на Мартин на ниво АТР Тour беше на клей в Умаг, Хърватия.

Най-сериозното постижение на родения в Братислава Андрей Мартин в турнирите от Големия шлем е точно в Париж през същата 2016-а. Тогава той тръгва от квалификациите и стига до третия кръг на основната схема, след като отстранява поставения Люка Пуй.

Снощи Мартин записа третата си победа в основна схема на „Ролан Гарос“ (и в Шлема изобщо), като отстрани Жоао Соуса от Португалия със 7:5, 6:1, 6:2. Андрей беше стабилен на начален удар и спечели съответно 69 и 71 процента при разиграването на първи и втори сервис. Той реализира седем от десетте си точки за пробив в мача.

Извън корта словакът е посланик на фондация за децата с аутизъм в родината си и на организацията „Червен нос“, която облича лекари като клоуни, за да забавляват малките пациенти в болниците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!