Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Младенова:

„Дон Кихот“ бие камбаната, че рицарските закони съществуват

Снимка: @theatre.pazardzhik

Спектакълът „Дон Кихот“ е първата премиера в Драматичния театър „Константин Величков“ - Пазарджик за новия творчески сезон. Всъщност премиерата трябваше да се състои на 1 април, но беше отложена за есента заради епидемията от коронавирус. Постановката по прочутия роман на Мигел де Сервантес е на проф. Маргарита Младенова.

„Аз сега излизам от този последен етап на тази дълга работа с прекъсвания с много дълбока убеденост, че точно в този контекст на пълна профанация на нива, на стойности, на слово, на смисъл, на доверие, точно в този контекст на разпадане на тези бази на живеене предметът на театъра трябва да е тъкмо „Дон Кихот“ – с неговата вяра в живота на човека като голям сюжет, посветен на смисъла, добротата, любовта, красотата. Точно сега е моментът тези рицарски закони да се бие камбаната, не просто да се напомни от сцената, че съществуват и без тях човекът не е точно човек. И даже, според мен, самият театър – в действията си, в импулсите си, във вярата си, самият театър като че ли трябва да се превърне в някакъв колективен Дон Кихот. Самият театър да поеме това донкихотовско действие за осмисляне на живота, да накара човека да вдигне поглед от тялото си, за което е уплашен, към духовното“.

За ролята на Дон Кихот проф. Младенова е поканила актьора Иван Бърнев.

„Иван Бърнев има донкихотовска закваска. Той е не просто интуитивен актьор – той и чете, и мисли, и държи на всички тези неща. Освен това аз гледам как през всичкото време на репетиции той помага на колегите си, върви заедно с тях, протяга им ръка, дава им съвети как да стане – тоест той си е с един донкихотовски рефлекс и за мен това е най-точният избор, когато става дума за Дон Кихот като явление и като посока на енергията. Но много важно, освен Иван, е участието на още девет актьори от трупата на Пазарджишкия театър, които са равностойни партньори“.

Премиерното представление на „Дон Кихот“ е на 30 септември.

Тази година проф. Младенова поема нов клас по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и разказа още какви са впечатленията ѝ от кандидатстудентските изпити, които завършиха преди броени дни.
Цялото интервю с Маргарита Младенова в „Артефир“ можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна