Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марин Троянов: В модерните войни не страдат войските, а цивилното население

Снимка: БГНЕС

„Когато падне мракът“ е сборник с разкази, посветени на събитията, съпътствали разпадането на бивша Югославия.

Авторът - Марин Троянов, емигрира от България през 1971 година и освен в Германия живее в редица държави по света, включително и в африкански държави. Той е баща на писателя Илия Троянов, автор на романа „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

При създаването на разказите авторът е използвал личните си впечатления, тъй като като участник в хуманитарни мисии е живял 14 години в Югославия.

Разделянето на Югославия можеше да стане и без тези жестокости и много цивилни жертви. Националистическите тенденции са се били засилили и фактът, че Югославия е килим от най-различни етнически групи, това е направило разделянето неприемливо. Затова са започнали с примитивни средства да очистват територията. В тази фаза се намесва международният свят. Ако се беше намерил по-елегантен начин, нямаше да се стигне до критичната точка, от която нямаше връщане назад“, сподели пред БНР Марин Троянов.

Според него от всички страни са били допуснати грешки.

В предаването „12+3“ Троянов допълни:

„Най-страшното е, ако се допуснат отново военни действия, че в модерните войни не страдат войски, а страда цивилно население. Да не се повтаря такова нещо! Да не се допуска този мрак да се спусне над обществото, защото нормалитетът губи контрол“.

Писателят подчерта, че националистическите тенденции не умират, след като държавата стане член на Европейския съюз, например:

Трябва узряване на обществото, промяна на основните принципи, върху които е изградено едно общество, а балканските общества имат още много какво да учат“.

Интервюто с Марин Троянов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени