Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Жак Ано e почетен председател на журито на „Синелибри“

Официална пресконференция по повод шестото издание на „Синелибри“ – кино-литературен фестивал. На снимката: Жаклин Вагенщайн.
Снимка: БГНЕС

Шестото издание на международния кино-литературен фестивал „Синелибри“ започва през следващия месец.

„Възпиание на чувствата“ е мотото, което обединява филмите, направени по книги, които ще бъдат прожектирани тази година.

Над 300 прожекции на 45 филма, повечето от които национални и световни премиери, ще бъдат представени на „Синелибри“.

Модулът с филми, състезаващи се за Голямата награда за майсторска литературна адаптация, е озаглавен „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. В него присъстват седем отбрани заглавия, вдъхновени от известни литературни произведения, казва директорът на „Синелибри“ Жаклин Вагенщайн.

Жан-Жак Ано е почетен председател на журито на „Синелибри“. Той е един от малкото европейски режисьори с международна кариера, която обхваща повече от пет десетилетия и му носи най-престижните кино отличия в света. Творческият му път е белязан от дълга поредица литературни адаптации, в т.ч. „Борба за огън“, „Името на розата“, „Мечката“, „Любовникът“, „Седем години в Тибет“.

Зрителите ще имат възможност да се насладят на най-новия филм на режисьора Франсоа Озон, който носи заглавие „Лято 85“, на една от най-дискутираните екранизации тази година - „Берлин Александерплац“ по монументалния роман на Алфред Дьоблин, както и на датския трилър „Изключението“ на режисьора Йеспер Нилсен.

Състезателната програма ще предложи и филма „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици, и унгарската камерна драма „Пилат“ по романа на Магда Сабо.

Филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от Флориан Зелер, с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман е също акцент в тазгодишната програма на „Синелибри“.

Фестивалът започва на 18-и октомври и ще продължи до 8-и ноември.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени