Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхват нов живот на Бузлуджа /фоторепортаж/

30
Снимка: Румен Сарандев

С пълни темпове тече реставрацията и консервацията на паметника на "Бузлуджа". Осемнадесет реставратори от България, Германия, Швейцария и Гърция извършат спешни аварийни мерки, за да спасят за около пет години мозаечните платна, разположени на близо 1000 кв. м. Фоторепортерът на Радио Варна – Румен Сарандев, се качи на връх Хаджи Димитър и проследи работата на специалистите на паметника за ден. 
Архитектът Дора Иванова, координатор на проекта „Бузлуджа“,  разказа пред фотографа Румен Сарандев, какво е свършено и какво предстои, за да се вдъхне нов живот на монумента.

„В рамките на този проект успяхме да стабилизираме най-уязвимите части на вътрешната мозайка и да изградим навес. Бяха използвани мерки, които се прилагаха според особеностите на всеки детайл. С нашият международен екип успяхме да намерим методите, с които да стабилизираме мозайките, за да не паднат. Целта е те да се запазят до момента, в който ще има цялостна концепция за сградата и покрив над нея“, обясни арх. Иванова.

Тя сподели, че следващата стъпка е изграждането на навеси за външните мозаечни пана. За тази цел са необходими 64 000 лева. Стартира и кампания за набирането на средствата. Архитект Иванова призова всеки, който иска да участва в опазването на произведенията на изкуството, дело на едни от най-добрите художници на България, които камъче по камъче са създали една от най-големите мозаечни творби в Европа през XX в., да се включи в кампанията и да даде своя принос. 

Тази ценност трябва да бъде запазена за идните поколения, защото е част от историята ни и защото има огромен потенциал да бъде място за туризъм, за изкуство и култура, което може да донесе приходи и позитиви на България и региона.

Консервацията на паметника на Бузлуджа се финансира с 60 хиляди долара от американската фондация "Гети". Тя е поставила паметника на първо място сред съкровищата на модерната архитектура по цял свят в рамките на инициативата за опазване на културното наследство "Keeping it Mоdern 2020"- Да го запазим модерно. 
Чуйте какви са впечатленията на фотографа Румен Сарандев от разговора му с Валери Великов в предаването "Post Factum".









Петнадесет световно признати български художници, сред които Иван Кирков, Теофан Сокеров, Йоан Левиев, Валентин Старчев, Димитър Киров са участвали при подреждането на 2 227 000 мозаечни камъчета, едно по едно.


















Повече снимки на фотографа Румен Сарандев вижте в галерията. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени