Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ахладова: Докладът на ЕК е положителен и обективен

| обновено на 30.09.20 в 18:09
Десислава Ахладова
Снимка: Министерство на правосъдието

Първият институционален коментар на доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България дойде от правосъдния министър Десислава Ахладова. Според нея той е „положителен и обективен“.

И за проекта за нова Конституция,  и за фигурата на специалния прокурор, който да разследва Обвинител номер едно и заместниците му, България  ще се се съобрази със становищата на Венецианската комисия, обяви правосъдният министър.

„За нас е ценно Венецианската комисия да каже своите виждания по внесения в момента в Народното събрание законопроект за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. След становището на Венецианската комисия правителството ще предприеме стъпки, като съответно поема ангажимента, че ще бъдат изпълнени препоръките на Венецианската комисия, която смятам, че е утвърден международен орган“.

По ключовата в доклада тема за ефективен  механизъм за разследване на главния прокурор, задължение за какъвто България има от 2006 година в следствие на осъдителното решение по делото "Колеви срещу България", Ахладова декларира, че то ще бъде изпълнено и ще бъде съобразено със становището на Венецианската комисия за това дали предлагания независим прокурор, който ще разследва главния, има цялата независимост и дали не би бил по някакъв начин в подчинение спрямо главния прокурор":

"Решени сме да отговорим на очакваното, че определени елементи от процедурата по назначаване и разследващите правомощия на така наречения специален прокурор ще бъдат съобразени с препоръките на Съвета на Европа."

На 18 септември председателят на Народното събрание е поискала експертната оценка от Европейската комисия за демокрация чрез право, каквото е дългото име на Венецианската комисия, и за проекта за нова Конституцията, каза още правосъдният министър

"Целта е да постигнем съответствие с принципите и общите стандарти на Съвета на Европа, както и изпълнение на конкретни препоръки, отправени към българските власти. В съответствие със становището на комисията ще работим за постигане на широк политически консенсус за осъществяване на тази реформа".

В изявлението си Ахладова разчете в доклада положителни констатации за антикорупционната реформа и разследвания:

"В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и между органите на изпълнителната власт бяха предприети редица действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - министри, заместник министри, народни представители, кметове на общини и райони".

По повод критиките за свободата на медиите Ахладова обяви, че закони, свързани с прозрачността на собствеността на медиите има, но :

"България е готова и отворена на всякакви инициативи, за да може да укрепне медийният плурализъм". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени