Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Николова: Докладът на ЕК за България не казва нищо ново

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

Липсата на прозрачност при собствеността на медиите, все по-чести заплахи срещу журналисти от всякакъв вид и предизвикателства в борбата срещу корупцията - това са основните критики в доклада за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. В България се оказва, че собствеността на някои медии е директно свързана с политически действащи лица, дори и те самите да не ги притежават официално, се казва в доклада.

"Този доклад не казва нищо ново", коментира Юлияна Николова, директор на портал "Европа".

"Оценката, че сме на последно място в Европейския съюз по свобода на медиите също не е нова. Оценката, че сме проблемни по отношение с борбата с корупцията и резултатите от нея също не е нещо ново. Не е ново, че имаме дефицити по отношение на отговорността на главния прокурор. За мен има едно ново нещо и то е, че офисът на главния прокурор, Специализираният съд и Специализираната прокуратура били недофинансирани, това не го знаехме", допълни Юлияна Николова в предаването "12+3". 

Според нея е хубаво да се помисли кое наистина е добро и кое би работило.

"В този доклад пише, че законите в България се приемат без обсъждане и без сериозна оценка на въздействието. Още повече като такива закони, които се отнасят за съдебната система, като правото на собственост, на конфискацията, това трябва да е много сериозно обмислено от обществото, няма да го обмислят в Брюксел", подчерта Николова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна