Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: По 50 лв. към пенсиите до март 2021 г.

| обновено на 30.09.20 в 18:14
Деница Сачева
Снимка: БТА

Социалният министър Деница Сачева обясни пред депутатите, че един пенсионер харчи средно по 56 лева за лекарства месечно и идеята на управляващите е да подкрепят възрастните за медикаменти, а иза профилактика на коронавируса с бонуса от 50 лева.

„Има статистика, която ясно показва, че средният разход на българските пенсионери за лекарства на месец са около 56 лева, така че с тези 50 лева ние се опитваме да подкрепим пенсионерите, както в закупуването на лекарства, така и по отношение на възможностите те да правят своята профилактика във връзка с коронавируса“, каза Сачева и допълни:

"Не е взето все още окончателно решение, но премиера вече обяви, че докато сме в състояние на криза и на извънредна епидемична обстановка това ще продължи, така че моите оаквания са това да продължи и през първото тримесечие на следващата година. "
Все още няма окончателно решение за увеличението на пенсиите. Пред ресорната парламентарна комисия Сачева обяви още, че най-благоприятният вариант е минималната пенсия да стане 300 лева, а максималната - 1 400, вместо досегашните 1 200 лв, каза още министър Сачева. Това означава, че максималният осигурителен доход ще стане 3 200 лв., вместо досегашните 3000 лева и ограничени от тавана ще са само 9 000 души. Предвижда се минималната заплата догодина да е 650 лева. 
На този етап няма яснота дали в бюджета за следващата година ще бъде заложен ръст от 10% на заплатите в бюджетната сфера.
"Не е изключено, но не е задължително. В хода на бюджетната процедура ще се обсъди подобно предложение".
Обсъждат се възможностите за увеличение на заплатите на общинските администрации.
"Защото те действително в момента изостават значително повече спрямо останалите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна