Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС се договориха за механизъм за обвързване на евросредствата и върховенството на закона

| обновено на 30.09.20 в 18:28

Постоянните представители на страните членки на ЕС одобриха механизма, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципите за върховенство на закона. Това стана в деня, в който Европейската комисия представи първия си доклад за върховенството на закона в съюза.

Предложението на германското европредседателство бе одобрено въпреки опозицията на седем държави, начело с Унгария и Полша, които получиха най-остра критика в публикуваните доклади на ЕК.

Против обвързването на евросредствата гласуваха още Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия, а Австрия и Люксембург се въздържаха. Несъгласието на тези държави обаче се дължи на смекчените изисквания, записани в германското предложение. То предвижда намаляване или замразяване на европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава като независимостта на съдебната система и свободата на медиите. За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент. За да бъде приет бюджетът, е необходимо той да получи подкрепата на ЕП и на всички 27 страни членки на ЕС.

Унгарският министър на правосъдието Юдит Варга нарече доклада за върховенството на закона „абсурден и фалшив“, „пристрастен и непрозрачен“.

Още през лятото Унгария заплаши, че ще блокира предложения от ЕС план за възстановяване на икономиката от пандемията Covid-19, ако постави условия за върховенството на закона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!