Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Минчев: САЩ са радикално поляризирани, среден терен в политиката няма

Снимка: БГНЕС
Дебатът между Тръмп и Байдън отразява факта, че между двете половини в САЩ няма почти никакви допирни точки. Среден терен в американската политика няма. Освен това дебатът беше изнесен в личностната сфера“. Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев от Института за регионални и международни изследвания.

Според него публичната дискусия е била важна за Джо Байдън, „за да преодолее страховете на собствените си поддръжници и злорадството на опонентите си, че е много стар, че има проблеми с паметта, че едва-едва ще предложи тезите си“.

„Той постигна целта си. Доказа себе си и това е личната му победа… Победата на Тръмп. Той е известен с арогантността си, със своята непримиримост. Този стил е разделящ, но това е начинът, по който той прави политика. Той отцепва една част от обществото, застава пред нея и казва, че само той е този, който може да ги спаси. От тази гледна точка е доста ефективен в ситуация на максимално разделение на американското общество“.

В предаването „Нещо повече“ доц. Минчев допълни:

„Като част от американската политическа култура винаги е било представянето на предизборната кампания като всеобщ национален фестивал. Част от този фестивал са рекламите, стикерите. Дори в най-политизираните общности рекламни материали или отсъстват, или са малко. Това показва, че в Америка имаме една уплашена част от обществото, която не смее да покаже пристрастията си. Затова на проучванията на общественото мнение може трудно да се разчита“.

По думите на политолога Америка е радикално поляризирана:

„Гласуването за едната или за другата страна играе ролята на това да се предпазим от по-голямото зло… Колкото по-поляризирана е Америка, толкова по-голям е компромисът, който отделният човек е склонен да направи“.

Доц. Минчев допълни още:

„Наблюдаваме вътрешнокризисните процеси в САЩ, които стесняват нейната водеща роля, отварят вакуумни пространства, които се запълват от алтернативни сили. Протича едно стихийно, драматично, неорганизирано, опасно преструктурирано на света, в който живеем. Каквото и да се случи на тези избори, този процес ще бъде трудно да бъде преодолян“.

Интервюто с доц. Огнян Минчев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна