Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: Докладът на ЕК оценява положително работата на административните съдилища

Емил Радев
Снимка: http://emilradev.eu

"Това е един много дългоочакван доклад, особено за нас в Европейския парламент, защото Европейският парламент беше двигателят да има такива доклади за върховенството на закона за всяка една държава членка и оттук нататък има ясни, обективни критерии, по които Европейската комисия ще наблюдава процесите, свързани с върховенството на закона - това е независимост на съдебната система, борба с корупцията, свободата на медиите. Това са основни компоненти, които показват колко демократична е една държава, какви са недостатъците в дадена държава членка и препоръки, които да се изпълняват от държавите членки, за да не стига до прилагане на други инструменти от Европейската комисия - като наказателни процедури". Това каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев във връзка с представения доклад на ЕК за върховенството на закона.

Положително се оценява работата на административните съдилища, като се подчертава, че през последните години намалява времето за решаване на административните дела по всички инстанции.

"Докладът посочва, че по отношение на дължината на производството пред Върховния касационен съд България е на едно от челните места между държавите членки", допълни Радев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна