Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите български кучета-асистенти на диабетици приключиха обучението си

В базата на Фондация „Очи на четири лапи“ в София се проведе официално дипломиране на обучени кучета-асистенти.
Снимка: БТА

Първите у нас кучета, обучени да предупреждават за хипо- или хипергликемични кризи, днес получиха своите сертификати за лични асистенти на хора с диабет. Засега те са 4 и са от породата лабрадор. Обучени са от фондация "Очи на четири лапи" и вече работят в семействата на деца и младежи - диабетици.

кучетата на

"Венелин се казвам, а това е Немо - куче-асистент за хора с диабет и разбира кога е ниска захарта на човек и сигнализира".

Венелин и Немо са заедно едва около месец, но вече са добър екип. Кучето е навсякъде заедно със стопанина си, за да го пази от кризи. Ако кръвната захар не се поддържа в норма, може да доведе до животозастрашаващи състояния. Кучетата са безценен помощник, особено нощем, смята ендокринологът доц. Калинка Коприварова.

"По-добро средство за ранно откриване на хипогликемиите няма. Глюкозните сензори се задвижват по-късно".

Куче водач - Четири лапи

Три от дипломираните кучета работят с деца. Осемгодишният Симеон сподели:

"Моето куче се казва Траян и ми е най-добър приятел. Кучето е при мен, за да разбере дали имам хипогликемия. То ме бута и, ако не се събудя, отива при мама и тати."

"Много е ефективно, особено нощно време, когато всъщност е най-честата хипогликемия и най-трудна за следене", сподели майката.

Куче водач -

Първите български кучета-асистенти на диабетици са обучени в рамките на съвместната инициатива "Суперглюкодог" на фондация "Четири лапи" и сдружение "Диабет и преддиабет".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна