Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 22 000 работни места запазени в туризма заради мярката 80/20

Снимка: БГНЕС

Над 22 000 работни места са запазени в туристическия сектор благодарение на мярката 60/40, която за хотелиери и ресторантьори е 80/20, показват данните на Министерството на туризма.

Очаква се с този инструмент да се съхранят още 11 000 работни места в предстоящите месеци, или общо техният брой да надхвърли 30 000. Според министерството на туризма, анализирайки данните, това е една от най-добре работещите мерки. До момента по проекта за краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията  - за сумата от 290 лв. месечно - са одобрени заявления за компенсации на 10 хиляди 192 работници, служители и самоосигуряващи се в сектора.

От своя страна Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти настояват за удължаване на мярката 60/40 за поне още 6 месеца и предлагат изменението й, съобразено със спецификата на туроператорската и туристическата агентска дейност.

Сред предложенията са намаляване на задължителния срок за задържане на персонала след ползване на мярката, въвеждане на възможност за субсидиране на сезонно наети служители, по-голяма възможност за ротация на помощта за различни лица, които в различен период заемат една и съща щатна позиция.

Данните на асоциацията показват, че общия размер на получените средства за шестте месеца за много от ползвателите възлиза на сума по-висока от 10 000 хил. лв., отпуснати безвъзмездно на Малки и средни предприятия, както  и на очакваните суми по  безвъзмездната финансова помощ от общо 10 млн. лв. за туроператори и туристически агенции.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020