Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излишъкът в хазната се топи

Снимка: БГНЕС

Излишъкът в хазната се е стопил със 726 милиона лева само за месец, става ясно от прогнозните данни на финансовото министерство към края на септември. Въпреки всичко към края на деветмесечието бюджетът ще продължи да е с преизпълнение от 890 милиона лева.

Към края на август, докогато са окончателните данни за състоянието на държавната хазна, в нея има излишък от над 1,6 млрд. лева, но за деветмесечието се очаква той да бъде сериозно намален. Прогнозите за септември са за изпълнение на приходната част от 73%, но под 66 на сто от разходната. По традиция към края на годината харчовете от хазната се увеличават.

Във фискалния резерв отново има под 10 милиарда лева, става ясно от изпратените данни. Най-вероятно обаче през септември сумата отново ще е над тази психологическа граница, тъй като именно през деветия месец страната ни пое близо 5 милиарда лева дълг от външните пазари при двойна емисия от 10 и 30-годишни облигации.

Нееднократно премиерът е подчертавал, че дали ще има актуализация на бюджета за тази година за трети път ще се реши на базата на данните за деветмесечието. Към момента те са прогнозни, а управляващите не са оповестили такива намерения. Въпреки това вече тече периодът на обществено обсъждане на промени в Закона за публичните финанси, които ще позволят на кабинета да натрупа дефицит над 3 на сто, тъй като и Брюксел е благосклонен към компромис, когато става дума за овладяване на кризата от Covid-19.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!