Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестър "Митонисимо" свири в Ботевград за Деня на музиката

Оркестър "Митонисимо" с диригент Огнян Митонов

Камерен оркестър „Митонисимо” и неговите солисти са на турне в страната с най-успешния си концерт от миналата година - „Венецианският майстор” - изцяло с музика от Антонио Вивалди под диригентството на Огнян Митонов. Музикалният проект получи подкрепата от Министерство на културата за разпространение в страната. Турнето дава възможност на публиката от по-малки градове да съпреживее вълшебната музика на Вивалди на живо - на 19 септември беше концертът в Белоградчик, на 21 - в Ловеч, на 22 - в Амфитеатъра в Бобов дол, и в Деня на музиката, 1 октомври, предстои събитието в обновения голям салон на читалище „Христо Ботев” в Ботевград.

Програмата на концерта е интересна и разнообразна. Тя представя творчеството на Вивалди от различни гледни точки. В „Годишните времена” всеки един от концертите се изпълнява от различна солистка от оркестъра - Доротея Димитрова, Ефтима Евтимова, Смиляна Лозанова и Наталия Тодорова. Звучат и малко познатите сонети, предшестващи всеки сезон, написани от самия Вивалди. Певиците Гигрина Гиргинова и Анита Дафинска изпълняват арии и дуети от опери, кантати, оратории и мотети на италианския майстор. Свежест в концерта внасят и изпълненията на диригента Огнян Митонов с кларинет на произведения, написани за предшественика на този инструмент – шалюмо. Оркестровите изпълнения включват също увертюри и откъси от концерти за струнен оркестър.

Камерен оркестър „Митонисимо” е създаден през 2008 г. от диригента Огнян Митонов. Важна особеност на състава е това, че неговите оркестрантки и диригентът често са и солисти. Спецификата и разнообразието на програмите на оркестъра, както и интригуващия начин на поднасяне, скъсяващ дистанцията с публиката, прави състава интересен за  най-широк кръг слушатели.

Повече подробности за концерта "Венецианският майстор" разказа в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" диригентът Огнян Митонов. Чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна