Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон е готов на отстъпка за риболова в преговорите за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Електронното издание на вестник „Гардиън“ съобщи, че британците са готови за известна отстъпка по спорната тема за риболова в опит в последния момент да бъде постигнат напредък в преговорите за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Става дума за предложен от британците 3-годишен „преходен период“ на европейските риболовни нации, по време на който постепенно ще бъде намаляван уловът за тях, което ще им даде възможност по-лесно да се приспособят към промените.

„Гардиън“ твърди, че журналист на изданието е видял документ с предложението, което ще бъде разгледано от преговарящите екипи в Брюксел. Идеята за такъв „преходен период“ в риболова не е нова, но за първи се съобщават подробности.

Висш европейски дипломат е цитиран да казва, че има още дълъг път да се извърви в преговорите, но изглежда риболовът няма да е проблемът, който ще попречи на постигане на споразумение. Междувременно Великобритания подписа първото си независимо споразумение за риболов за последните 40 години.

Сделката с Норвегия предвижда преговори всяка година за подялба на улова – нещо, което ЕС отхвърли в търговските преговори за Брекзит.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна