Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Среща на поколенията" с 13-годишния пианист Ивайло Василев

13-годишният пианист Ивайло Василев изнесе солов рецитал в столичния „Сити Марк арт център“ на 25 септември. Това беше вторият концерт от цикъла „Среща на поколенията“ и даде възможност на младия пианист да покаже творческия си напредък пред софийската публика, сред която вече има верни фенове.

Само през тази година ученикът на проф. Борислава Танева е добавил към вече завидната си биография и Първа награда от Международния клавирен конкурс "La Note Celeste" в Париж, както и Специална награда „Пианисимо“ от конкурса за млади композитори „Артисти в тревата“, Люксембург. Само преди няколко дни момчето се завърна от Чехия - като лауреат в конкурса „Концертино Прага“ взе участие в концерти в столицата и в Южна Бохемия.

По време на първата част на концерта в София слушателите имаха шанс да се насладят на Партита №1 в Си-бемол мажор от Бах и Импромптю №3 и 4 от оп. 90 на Шуберт. Особено впечатление направи Фантазия в ре минор от Моцарт – ярката и уверена интерпретация на пианиста демонстрира без съмнение защо публиката го нарича „малкия Моцарт“. Във втората част Ивайло изпълни три от етюдите от оп. 25 и Скерцо в до-диез минор от Шопен и Унгарска рапсодия №11 от Лист.

Сред публиката имаше и много съученици на Ивайло Василев от Националното музикално училище в София, които с топли адмирации следят стремглавия му напредък през последните няколко години. В свиренето на 13-годишния пианист няма нищо наивно или неовладяно, а преходите между различните епохи бяха осъществени уверено и без проблем. Затова и не беше изненада, че с бурни овации Ивайло Василев беше извикан два пъти на бис: първо, за да изпълни Етюд в до минор от Прокофиев, а после дойде и голямата изненада за публиката, защото имаше шанс да чуе и композиторския талант на Ивайло Василев в неговото Ноктюрно, с което завърши концертът.

Следващите концерти от цикъла „Среща на поколенията“ в „Сити Марк арт център“ са на 13 октомври, когато проф. Милена Моллова ще представи своята ученичка Анжела Тодорова, след това на 2 декември ще свирят студенти на Людмил Ангелов, а последният рецитал ще бъде на 22 декември с участието на проф. Венцислав Николов, дал идеята за поредицата, цигуларката Калина Митева и пианистката Лилия Жекова от камерния ансамбъл "Силуети".

Документален запис на композицията Ноктюрно №1 от Ивайло Василев в негово изпълнение можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени