Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Софийския университет се открива новата академична учебна година

Снимка: БГНЕС

Най-старото висше училище у нас - Софийският университет "Св. Климент Охридски" -  официално открива новата академична учебна година. Тържествената церемония ще се проведе на открито, в университетската ботаническа градина, като част от мерките за сигурност. За да не се струпват много хора, на тържеството ще присъстват само студентите от първи курс. Гост на академичната общност ще бъде просветният министър Красимир Вълчев.

 Всички факултети имат свободата сами да изберат начина на провеждане на учебните занятия, обясни ректорът професор Анастас Герджиков:

"Ще започнем главно присъствено, поне за първи курс, а от втори до четвърти курс ще бъде хибридно - или присъствено в природните факултети, където има нужда от практически занятия, или пък в смесено, или онлайн в хуманитарни и обществени науки. В Медицинския  факултет всичко ще бъде присъствено."

Анастас Герджиков обясни какви са нагласите сред академичния състав:

"Мнозинството се притеснява от това, че при изцяло онлайн обучение, качеството намалява."

Ректорът изрази надежда до този  сценарий да не се стигне и допълни: 

"Най-големият напредък през последните три години  според мен беше в областта на научните изследвания  и научната инфраструктура. И сега, когато ние изграждаме тези центрове за върхови постижения, много се надяваме че епидемията ще свърши, за да можем наистина спокойно да провеждаме научни изследвания."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна