Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Докладът на ЕК е самопризнание за провала в борбата с корупцията у нас

Иван Гешев системно погазва закона в атака срещу устоите на правовата държава, смята президентът

| обновено на 01.10.20 в 15:29
Снимка: Здравка Маслянкова

Докладът на Европейската комисия констатира проблеми, които от години са очевидни за българите. Той е колкото критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз. Това заяви във Великотърновския университет президентът Румен Радев, който участва в откриването на академичната година. 

Според държавния глава последният доклад на ЕК е самопризнание на Евросъюза за дългогодишния провал в борбата с ширещата се корупция у нас.

Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията. Моята подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си я върнат държавата.

По повод искането на Съюза на съдиите за преждевременно отстраняване на главния прокурор, Румен Радев посочи, че системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на Иван Гешев да пази на всяка страна правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, са атака срещу устоите на правовата държава и на цялата правосъдна система:

 „Аз вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона“.

Според президента Радев ветото му върху изборния кодекс ще бъде преодоляно в парламента.

„Когато стремежът за власт се превърне в стремеж за спасяване, тогава нещата стават неудържими“, посочи президентът.

Радев днес бе във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" за откриването на академичната година и призова академичната общност да не забравя, че е будната съвест на нацията.

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 4500 първокурсници започнаха обучението си в най-стария български университет извън столицата. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий президентът Румен Радев пожела на студентите и преподавателите във Великотърновския университет да изграждат духовни мостове и партньорства там, където политическите решения изостават:

„Когато съдбата на България е в решителните и възпитани в почтеност и любов към родината личности, тогава България просперира“.

Ректорът проф. Христо Бонджолов обеща на студентите обществен договор, който да ги задържи в България:

„Учете се, квалифицирайте се така, че утре държавата ни да разчита на вас“. 

Първокурсниците положиха академична клетва и споделиха очакванията си от академичната година:

„Надявам се да е толкова хубаво, колкото си го представям“.

„Да намеря нови приятелства, да успея в живота“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени