Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири основни причини за преминаване към вегетарианство

Снимка: https://pixabay.com/
Световният ден на вегетарианците се отбелязва всяка година на 1 октомври. Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 година. и одобрен от Международния съюз на вегетарианците.

Около 30% от хората по света са вегетарианци като цифрите се увеличават с всяка изминала година, отбелязва международна компания за поръчки на храна. Така вегетарианството се превръща в начин на живот и мода сред обществата, не само заради хуманитарната идея, но и заради положителното въздействие върху организма.

С цел популяризиране на този метод на хранене се появиха, множество кампании, добили популярност по целия свят. Една от тях е „Постен понеделник”, която насърчава хората да изключат животинските храни от менюто си, поне за един ден.

Пред Радио София нутриционистът Яна Данаилова, която също е вегетарианец, каза, че хората избират да преустановят консумацията на животински продукти по четири основни причини - здравословна, религиозна, етична и екологична. Все повече хора са притеснени от това, че животновъдството оставя сериозен отпечатък върху промените в климата.

Има различни видове вегетарианци - някои се въздържат напълно от консумация на животинска храна, други изключват някаква част - млечни продукти и яйца или риба. Една от най-строгите форми на вегетарианството са суровоядците.
Повече подробности за вегетарианството можете да научите в интервюто на Петя Калнакова с Яна Данаилова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени