Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долината на Бели Искър – опознайте дивата природа на Рила

Снимка: БГНЕС

В подножието на планината Рила, недалеч от град Самоков, човек може да се наслади на тишина, кристален въздух и недокосната от цивилизацията природа.

За целта е изградена приятна пътека, която стартира от село Бели Искър и следва течението на едноименната река, оформяща живописна долина. Тук планината разкрива някои от най-привлекателните си кътчета. Докато се движите по маршрута, пред вас ще се отворят спиращи дъха гледки. Пътеката криволичи през вековни борови гори и край причудливи скални образувания, над които кръжат ята орли. Обособени са беседки за отдих, няколко дървени моста, както и панорамна площадка. От нея може да наблюдавате притоците на река Искър и отсрещните високи хълмове със страховити каменни сипеи.

За по-любознателните са поставени специални информационни табла с любопитни подробности за местността. Маршрутът е кръгов, а дължината му е около 8 километра. Най-високата му точка е на 1528 метра надморска височина. Обособени са и естакади за хора с увреждания. Препоръчва се посещаването на мястото да бъде в интервала юни-октомври месец. Съвсем близо се намира курортът Боровец, който е начална точка към поредица от маршрути във високите части на планината.

Още за живописната местност и вижте в публикация от колекцията на Радио България Разходка в долината на река Бели Искър.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени