Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За пенсиите:

ГЕРБ: При нас всичко е облечено в действие, БСП: Реални резултати няма

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ са увеличили с 6,7% пенсиите в България като 250 е минималната пенсия, а 415  - средната, заяви от в декларация от парламентарната трибуна депутатът Светлана Ангелова в Деня на възрастните хора - 1 октомври.

Този месец добавка от 50 лева ще получат над два милиона и сто хиляди пенсионери.

Ангелова заяви, че правителството  полага всички усилия за подобряване живота на възрастните хора:

"При нас всичко е облечено в действие. Предстои в тази зала да обсъждаме бюджетната рамка и финансовите ангажименти на държавата за следващата година. Трябва да се постараем да предложим максимално солидарен и справедлив модел за осъвременяване на пенсиите, така че да вдигнем доходите на българските пенсионери.

Наред с това трябва да продължим да мотивираме и включваме хората над 50 годишна възраст на пазара на труда, да търсим успешният опит и да ползваме техният потенциал, защото те могат да допринесат за развитието, както на по младите кадри, така и за професионализъм".

От БСП обаче заявиха, че реални резултати няма. Депутатът Георги Гьоков посочи, че България е страната с най-застарялото население, а средната пенсия е едва 383 лева.

БСП е за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати до 2015 година и закон за възрастните хора, който адекватно да отразява повишението на пенсиите всяка година.

"В България към края на 2019 година броят на хората над 60 години е 1 978 904 - близо 30 процента от общият брой на населението. И за никого не е тайна, че по голяма част от тях живеят в бедност, дори в крайна бедност.

Броят на личните пенсии у нас е малко над два милиона, а средната пенсия е 383,03 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 219,43 лв., социалната пенсия за старост е 132,74 лв.

Жените получават  средно със 110-120 лева по ниска пенсия от мъжете. Минималната пенсия получават  752 960 пенсионери или това е 36,3 % - повече от една трета от общият брой пенсионери в България. И всичко това на фона на определен от правителството праг на бедност за 2019 година 348 лева, който едва ли стига да преживяваш нормално".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020