Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Запълнени са 10,5% от Covid-леглата и 4% от интензивните

Кунчев: Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията

| обновено на 01.10.20 в 10:38
Снимка: БГНЕС

Общо заболели от коронавируса у нас са 20 833, от които 5374 са активните случаи, 14634 са общо оздравелите, като 145 от тях - изминалото денонощие. 

Към настоящия момент 837 лица с коронавирус са в лечебни заведения за болнична помощ, а 44 от тях са в интензивни структури. Това каза здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19.

„Под карантина са 7767. Общо починалите са 825. За последното денонощие са 12“.

Към края на септември е запълнен 10,5% от капацитета на леглата за пациенти в неусложнено състояние и 4% от леглата на пациентите, нуждаещи се от интензивно лечение, допълни той. 

Болниците са обезпечени с всичко необходимо за работа в Covid-условия за 3 месеца напред. 

Увеличената заболяемост, отчетена през последната седмица, не е определяща и не налага затягане на мерките, категорични са от НОЩ. Необходимо е обаче стриктно спазване на действащите към момента. 

„Един от най-големите потенциални рискове пред здравната ни система остава недостатъчният брой на медиците, тяхната умора от началото на епидемията. Нараства делът на заразените медицински специалисти“.

В интензивни отделения са настанени един лекар и една медицинска сестра. Сериозен е въпросът с недостига на кадри в някои по-малки болници. Всекидневно се водят разговори и се командироват специалисти от София в болници в страната. Последният случай е болницата в Гоце Делчев, а в момента се водят разговори и за болницата в Айтос.

За учебната година

Заболеваемостта в училище не е по-различна от тази в страната въобще.    

Общо събраните данни от 15 до 30 септември показват, че децата в детски градини с положителен тест са 12, броят на учениците - 117, учителите в детски градини - 14, учители в училище - 72, а общо 69 са заразените сред непедагогическия персонал
Под карантина са 4043 ученици, 116 учители от училища.  Под карантина са 34 групи в детските градини и 180 паралелки в училищата. 
По думите му няма висока заболеваемост в детските градини и училищата.

Брифингът на НОЩ -  1 октомври 2020 г.

Главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев коментира:

"Сега сме на около 840 души в болниците. Ситуацията не е лоша, но тенденцията е за постепенно повишаване. Няма начин при една започваща вълна в Европа ние да кажем, че отпадат ограниченията".

След сравнително спокоен септември в Европа има вълна от повишаване на заболеваемостта. От миналата седмица България също бележи ръст. "Нашият ръст седмично е плюс 57%. Има няколко страни, които са с по-висок“, заяви Кунчев. 

„България е на 25-о място по заболеваемост в Европа и на 8-о място по смъртност. Смъртността постепенно спада и вече сме задминати от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, посочи той.

На Балканите има много големи разлики. Водеща е Черна гора със заболеваемост от 527 на 100 000 души. В Босна и Херцеговина са 91, в Северна Македония - 81, Албания - 60, Косово - 41, България - 33, Гърция - 40, Турция - 23 и Сърбия - 12. С по-малка заболеваемост са само Турция и Сърбия".

„Това беше причината в новите заповеди на министъра да се уточни, че продължават ограниченията за влизане на хора от Израел и Черна гора. Добавихме изискване за отрицателен тест и за пристигащите от Украйна заради около 3 пъти по-висока заболеваемост там“, каза още Кунчев.

Ежедневно се следят 23 показателя. От всички положителни случаи около 30% имат клиника, а около 5% - нужда от болнично лечение, посочи още Ангел Кунчев. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна