Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща ли се култът към личността през татуировките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ликът на вожда върху кожата на гражданина? Липсва ли на някого култът към личността?

През 2009 година русенската поетеса Венета Бакалова възпя Бойко Борисов в ода за генерала. Три години по-късно, пак в Русе Спиро Янкулов преобрази предния капак на опела си с лика на премиера Бойко Борисов. През февруари 2017 година готвачът Станислав Василев от Пловдив пък татуира на едната си ръка Борисов. Северин Иванов от Русе е фен на Слави Трифонов. На ръката си той има татуирано името на неговата компания, а на гърба си носи тениска с образа му.

„В Слави ми харесва, че е много толерантен човек, който помага. Амбициозен, сериозен човек. Този човек е уникален, за мен. Той ми е свирил на бала. От малък си го харесвам, имам дискове негови, лично подарък от него. С политика аз не се занимавам, не ме вълнува. Мен ме интересува неговото шоу, неговото предаване. Неговата партия не ме вълнува, не ме интересува“, споделя Северин в предаването „Хоризонт до обед".

Разликата между популярния идол и политическия идол е властта, затова буди тревожност превръщането в кумир на политически лица, смята доц. Валентина Георгиева, преподавател по история и теория на културата. 


Имаме сливане между популярно и политическо. Слави Трифонов първо беше нещо като културна икона на цяло едно поколение – популярен музикален изпълнител, шоумен… Господинът (от репортажа в първия звуков файл - бел. ред.) ясно казва, че татуировката му е отпреди три месеца, след като Слави Трифонов ясно даде заявка, че ще влезе в политиката. Той взе това решение да капитализира влиянието, което упражнява върху гражданите и да го превърне в политическо влияние“, коментира доц. Георгиева.

Така от невинен, забавен, привлекателен и шеговит, когато е на сцената, култът към една личност вече може да заплашва демокрацията, когато се превърне в политическо лице, смята изследователката. „Демокрацията може да се превърне в еднолично управление. Тук вече паралелите са други. Да си татуираш премиера е като да си татуираш лика на лидера на една идеология.“

„Когато не виждаме лика на лидера си постоянно, както виждаме, да кажем, британската кралица по всички марки и монети или както виждаме портрета на редица тоталитарни лидери да присъства като взор в сградите на публичните институции на много държави – когато не го виждаш достатъчно, изпитваш необходимостта да го татуираш на собствената си кожа“, посочи преподавателката.

Има връзка между социалния профил и залитането към популизма, доказва изследване, цитирано от доц. Валентина Георгиева. „От друга страна бих казала, че всеки човек има надежда за добро управление. Вярванията ни за това кой ще ни донесе добро управление могат да бъдат въплътени в една личност.“

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени