Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция удължава противоепидемичните мерки по летищата в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В съобщение до екипажите гръцката служба за гражданско въздухоплаване удължава до 12 октомври изискването пристигащите с полети от редица страни, сред които и България, да представят отрицателен тест за коронавирус, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА.

Изискването да представят отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването, се отнася до пристигащите от България, Румъния, Унгария, Обединените арабски емирства, Малта, Белгия, Испания, Албания и Северна Македония. За гражданите на Израел, освен горните ограничения, се предвижда допълнително тестване на летищата и максимален брой от 5000 пътници на всички гръцки летища.

До 12 октомври се удължава и ограничението полетите от и до Албания и Северна Македония да се извършват само от атинското летище „Елефтериос Венизелос“.

Новото в днешната инструкция е въвеждането на изискване за отрицателен PCR тест за пристигащите от Полша.

Продължава да е в сила забраната за полети между Гърция и Турция и между Гърция и испанския регион Каталония.

Остава забраната за влизане на граждани на страни извън ЕС с изключение на жителите на 11 страни, сред които Австралия, Канада, Грузия, Япония и др.

За постоянните жители на Русия до 5 октомври е в сила както изискване за отрицателен тест, така и ограничение до 500 пътници седмично.

Правилата за влизане в Гърция през сухопътните граници остават без промяна. От 15 юли по несъществени причини това е възможно само през ГКПП Кулата/Промахон със задължително представяне на отрицателен PCR тест за коронавирус.

Остава и изискването за попълване на формуляр за локализиране на пътниците /Passenger Locator Form/ до деня преди пътуването.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени