Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемпартийното правителство на Белгия положи клетва

Новото правителство на Белгия положи клетва днес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото редовно правителство на Белгия с премиер Александер де Кро днес положи клетва, предаде БТА.

Правителството бе съставено след преговори, завършили в края на септември и чието начало бе поставено след изборите през май миналата година. Кабинетът е съставен от коалиция от седем партии, без представителство на двете най-големи фламандски политически организации - умерените националисти от „Нов фламандски алианс“ и крайнодесните „Фламандски интерес“ (Вламс беланг).

Премиерът Де Кро ще навърши след месец 45 години. Той започва кариерата си в американска консултантска фирма. Десет години по-късно е избран за председател на партията „Открити фламандски либерали и демократи“(ОФЛД). Той е син на Ерман де Кро, който е бивш председател на Камарата на представителите във Федералния парламент и е най-дългогодишният белгийски депутат.

Три години след влизането си в политиката Александер де Кро през 2012 г. е назначен за заместник на премиера Елио ди Рупо. Де Кро остава вицепремиер в последвалите правителства на премиерите Шарл Мишел и Софи Уилмес, която пък вече е външен министър.

Списъкът на новите министри включва имена, непознати досега за широката общественост. Представители на партията на социалистите франкофони ще бъдат министрите на икономиката и труда Пиер-Ив Дерман (и вицепремиер), на пенсиите, социалното приобщаване, борбата срещу бедността и за хората с увреждания Карин Лалийо, на отбраната Людивин Дедондер, както и държавният секретар за научните изследвания и националните стратегически инвестиции Тома Дермин.

Партията „Реформаторско движение“ ще бъде представена от досегашния служебен премиер Софи Уилмес, занапред вицепремиер и министър на външните работи, европейските въпроси и международната търговия; от министъра за малките и средните предприятия, средната класа, самоосигурените, замеделието и междуинституционалното взаимодействие Давид Кларинвал; от държавния секретар по цифровизацията, административните услуги и защитата на личния живот Матийо Мишел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!