Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Пиано Екстраваганца" и "Камералия" - есенни музикални удоволствия

Фестивалите ще преминат и през концертното студио на Радио Варна

Снимка: sofiaphilharmonic.com

Големият български пианист Людмил Ангелов представи официално пред журналисти двата фестивала, на които е основател и артистичен директор - "Пиано Екстраваганца" и "Камералия". Техните издания ще се проведат през октомври и ноември.

Десетото издание на фестивала "Пиано Екстраваганца" започва в петък, 2 октомври, и ще завърши на 21 ноември. Преди откриването в София обаче, концерта на тенора Бюлент Бездюз в дуо с Людмил Ангелов ще аплодира публиката във Варна, в концертното студио на Радио Варна. "Очевидно броят концерти е по-малко от предишните години, но благодарение на подкрепата на Столична община фестивалът продължава да бъде част от Културния календар на столицата. Поради Ковид-19 тази година няма да проведем и деня на отворени врати, за да избягваме струпването на хора." - това каза Людмил Ангелов.

Фестивалът през тази година ще се проведе под знака на мерките за сигурност, съобразени с епидемиологичната ситуация поради пандемията от коронавирус в България. Затова гостите от чужбина са необичайно малко, но в замяна на това сред изпълнителите има много превъзходни български музиканти: цигуларят Минчо Минчев, пианистите Людмил Ангелов, Рада Чомакова, Ростислав Йовчев, Мария-Десислава Стойчева. Чуждестранните артисти, които ще участват, са  международно признатия турски тенор Бюлент Бездюз, изключителния руски пианист Сергей Редкин и пианистът Антонио ди Кристофано от Италия. Специален акцент в десетото издание на фестивала са концертите от цикъла “Приемственост – учители и ученици” в сътрудничество с НБУ. Какво още сподели Людмил Ангелов за програмата на фестивала - чуйте в първия звуков файл.

"Камералия" също ще има своето второ издание - новият столичен камерен фестивал ще предложи три събития в Софийската градска художествена галерия. "Идеята е интересна, получи много добър резонанс през миналата година от страна на публиката, която идваше на концертите. Програмата ни тази година не е така разнообразна, ясно е по какви причини - преди всичко чуждестранното участие е само едно. Но в замяна на това мисля, че качеството на изпълнителите и репертоарът, който ще предложат на трите концерта, е са достатъно интересни, за да привлечем отново една по-многообразна и не стриктно класическа публика, както беше и миналата година." Людмил Ангелов разказа подробности за фестивалния афиш, които можете да чуете във втория звуков файл.

Пиано Екстраваганца 2020

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020